Acasă Produs în Transilvania Planeta Marte, mai aproape de Terra ca niciodată: a ajuns la Cluj

Planeta Marte, mai aproape de Terra ca niciodată: a ajuns la Cluj

416
0
marte la Cluj

Curajul este lumină, astfel festivalul Lights On România, continuă să îndepărteze întunericul cu noua operă de artă, însă de această dată, nu mergem noi pe Marte, ci Marte se apropie pentru prima dată în istorie, cel mai aproape de Terra. Creația artistului britanic Luke Jerram, este o instalație de 7 metri care a fost realizată după imaginile de la NASA. Odată cu venirea primăverii s-a împlinit și un an de pandemie. Un an cu umbre pentru unii și oportunități pentru alții. Însă, atunci când întunericul a sosit, ne-am dilatat pupilele și am continuat să trăim, să descoperim și să ne bucurăm, fiind obligați să ne adaptăm la „întuneric”. Încercând să facem normal din lucrurile anormale.

Ploaie în luna lui Marte

Clujul se împodobește iarăși cu lumină, oamenii care iubesc astrologia, instalațiile sau sunt dornici să privească  expoziția pentru prima dată în România, găsesc planeta Marte în perioada 19-28 martie, în parcul de lângă Iulius Mall. De pe partea cealaltă a lacului, se poate observa oglindirea planetei în apă. Astfel parcul este ca un tablou pitoresc desprins dintr-un basm. Vremea poioasă șă înnorată ne duce cu gândul la Ploaie în luna lui Marte.

Locul expoziției este păzit de echipaje de poliție, iar pentru a intra în gravitația planetei, trebuie să aștepți la coadă, însă ai noroc, nu te plictisești așteptând o eternitate. Instalația nu a captat doar atenția clujenilor, ci și a persoanelor din alte orașe sau chiar județe. Deși echipa de organizare face eforturi mari pentru a fi păstrată distanța și toate măsurile de protecție pandemice, este aproape imposibil să controleze fiecare om sau grup de oameni în parte. Așa ca unii au avut comentarii negative, precumAici nu se ia Covid”, însă organizatorii au asigurat locul expoziției cât mai bine posibil și au lăsat un număr limitat de persoane care să se apropie de Marte.

Paul, unul dintre organizatori, care activează în domeniul PR și Digital marketer, a acceptat cu entuziasm participarea la acest proiect deoarece este unul dintre favoritele lui „E proiectul pe care îl vreau de când m-am angajat”. Cel mai mare obstacol pentru acest proiect nu a  fost mulțimea ci vremea „Nu ne așteptam să ningă la final de martie”. Paul își dorea să fie project manager, însă are și un shooting săptămâna aceasta și nu poate duce două proiecte mari, simultan.

Lăsând la o parte negativitatea mulțimii și a vremii, încercăm să căutam lumina și persoanele pozitive în continuare. „Chiar dacă este a patra planeta de la Soare, Marte i se aseamănă prin culoarea caldă dar nu atât de strălucitoare. E strălucitoare datorită reliefului unic reprezentant în detalii fine”- Raluca, o studentă din Mureș a fost uimită de Museum of the Moon, astfel a decis să caute iarăși lumina și să viziteze și Marte. Astfel, expoziția aduce iarăși lumina pe care ne-o dorim toți în viață chiar și când ne este exlipsată, uneori de umbre.

Articol scris de Alexandru Daniel Turdean, Jurnalism, anul II, FSPAC

CITEȘTE ȘI:

Satele nimănui. Comunități pe cale de dispariție, în Transilvania