Acasă Administrație David Ciceo după ce GOTO Parking a mai inventat locuri de parcare:...

David Ciceo după ce GOTO Parking a mai inventat locuri de parcare: ”Este un risc major de securitate”

193
0
David Ciceo aeroport Cluj
David Ciceo aeroport Cluj
Timp de lectura: 3 minute

David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional “Avram Iancu” din Cluj-Napoca, a comunicat azi în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la sediul aeroportului faptul că a depus o solicitare în instanță către firma responsabilă de administrarea parcării aeroportului.

Scopul solicitării este să impună respectarea unei distanțe minime de 30 de metri între fiecare loc de parcare și terminalul de plecări al aeroportului. Potrivit acestuia, motivul în spatele acestei solicitări este legat de prioritățile de securitate.

Ciceo a subliniat că nerespectarea distanței minime între locurile de parcare și terminalul de plecări poate genera riscuri semnificative în ceea ce privește securitatea și bunăstarea pasagerilor. Această măsură nu doar că asigură o zonă de siguranță în cazul unor situații neprevăzute, cum ar fi incendii sau alte incidente, dar și facilitează accesul facil al echipajelor de intervenție în cazul unor situații de urgență.

”Riscul major pe care vreau să vi-l prezint este faptul că nu se respectă locurile de parcare în ce privește distanța minimă față de terminal, noi am sesizat autoritățile, am prezentat Consiliului Județean acest risc, Ministerului Transporturilor, Autorității Aeronautice Civile, instituțiilor interesate. Conform reglementărilor internaționale și conform reglementărilor naționale, trebuie să fie o distanță minimă la parcarea auto față de terminal.

Având în vedere analiza de risc pe care a făcut-o aeroportul, am făcut o procedură, limita e 30 de metri, ei (n.r. – firma ce administrează parcarea) nu doresc să respecte această limită, este un risc major de securitate pe Aeroportul Cluj având în vedere că este peste 80% trafic internațional, este un risc major pentru securitatea aviației civile.

Parcarea GOTO Parking
Parcarea GOTO Parking

Am solicitat o ordonanță președințială care sperăm zilele următoare să fie pe rolul instanței astfel încât să îi obligăm să respecte. Din păcate, în România s-a acționat după Colectiv, după cazurile cu azilele, este obigația noastră (…) Dacă există un dispozitiv exploziv este un risc major și este corect să prezentăm comunității și cetățenilor români riscul pe care îl avem pentru că firma respectivă nu dorește să respecte contractul pe care îl are cu Consiliul Județean, condiții prevăzute în cadrul licitației și al legislației din România.”, a declarat în cadrul conferinței de presă, directorul Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, David Ciceo

Replica GOTO Parking nu a întârziat să vină

Reprezentanții GOTO Parking au remis pe adresa redacției un cominicat de presă, pe care îl regăsiți mai jos:

“Parcarea GOTO Parking respectă toate normele europene de securitate și siguranță aeroportuară. În nici un alt aeroport din România, nici măcar în cel din Brașov, deschis recent, nu este prevăzută o distanță de 30 m față de terminal. Procedura emisă de Aeroportul Cluj este ilegală, un abuz prin care se face concurență neloială și se dorește eliminarea inițiativei private. Din 2010, operatorul aeroportuar nu mai deține atribuția programelor de securitate (Regulamentul (CE) nr. 300/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2008 privind norme comune în domeniul securității aviației civile și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2320/ 2002). Deci, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, prin reprezentantul său legal, în raport de legislația incidentă în materie, nu are competențe legale de stabilire a unei asemenea proceduri privind restricționarea parcării autovehiculelor pe terenul aflat în concesiunea subscrisei.

GOTO Parking lucrează împreună cu un specialist în securitate și siguranța aeroportuară care a participat la transpunerea normelor europene în normele naționale. Am formulat astfel toate argumentele care arată nelegalitatea procedurii făcută de către aeroport, am instituit și implementat un program propriu de securitate, care, în prealabil, a fost comunicat deopotrivă Consiliului Județean Cluj, Autorității Aeronautice Civile Române și Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj.

Ne întrebăm totuși care sunt amenințările despre care vorbesc reprezentanții aeroportului într-un oraș care este considerat cel mai sigur oraș din țară? De ce este emisă la Aeroportul Cluj o procedură diferită de toate aeroporturile din România? Există informații despre o eventuală amenințare de care ar trebui să știm și noi? Dacă există o amenințare, ne arătăm disponibilitatea să colaborăm cu reprezentanții aeroportului Cluj pentru siguranța pasagerilor care este prioritară pentru noi. Siguranța cetățenilor este unul dintre obiectivele pe care GOTO Parking le aplică continuu în desfășurarea activității, scopul fiind de a oferi servicii similare cu cele întâlnite pe orice aeroport european”, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, Administrator GOTO Parking.

Articolul precedentPentru a 7-a oară, aeroportul Internațional Avram Iancu sărbătorește 2 milioane de pasageri într-un an
Articolul următorDe ce opune categoric Anca Buzoianu propunerii de unificare a universităților lansată de rectorul UBB, Daniel David