Acasă Economie De ce opune categoric Anca Buzoianu propunerii de unificare a universităților lansată...

De ce opune categoric Anca Buzoianu propunerii de unificare a universităților lansată de rectorul UBB, Daniel David

357
0
Anca Buzoianu se opune lui Daniel David
Anca Buzoianu se opune lui Daniel David
Timp de lectura: 3 minute

Propunerea de unificare a universităților, adusă în discuție de către rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Daniel David, și care a generat dezbateri aprinse, a fost respinsă categoric de către Rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, Anca Buzoianu. Această propunere a generat un amplu dialog în mediul academic și a stârnit opinii diverse.

În urma declarațiilor făcute de Daniel David, care a susținut că separarea învățământului universitar medical românesc de universitățile tradiționale a reprezentat o greșeală, Anca Buzoianu a venit cu o opinie fermă și contrară. Ea a subliniat că această propunere de unificare ridică numeroase provocări și aspecte sensibile care trebuie luate în considerare cu atenție.

Buzoianu a explicat că învățământul medical are particularitățile sale specifice, iar unificarea cu alte domenii universitare ar putea să nu fie benefică în totalitate. Ea a accentuat importanța menținerii specializării și a standardelor ridicate din domeniul medical, pentru a asigura o pregătire completă și de calitate a viitorilor profesioniști în sănătate.

Fiecare universitate trebuie să facă tot ceea ce poate pentru a fi mai performantă. UMF Cluj-Napoca a demonstrat că se poate”, a declarat rectorul Anca Buzoianu pentru stiridecluj.ro.

Rectorul UMF Cluj, prof. dr. Anca Buzoianu spune că nu are nici un sens să se discute despre o unificare a universităților tradiționale mari din România, cele din București, Cluj-Napoca sau Iași, de exemplu, cu cele de medicină, pentru a se obține poziții mai bune în topurile internaționale. 

Noi nu luăm în calcul și nu vrem să luăm nici măcar în discuție o astfel de comasare, atâta timp cât Constituția României garantează autonomia universitară. Nu avem niciun interes sau vreun câștig să fuzionăm cu nicio instituție. Rezultatele absolvenților noștri, care sunt primii din țara la rezidențiat, cele științifice și cele financiare, ne arată că suntem pe drumul cel bun. 

Astfel de modificări structurale nu ar face decât să afecteze nivelul ridicat al calității învățământului atins de UMF Cluj-Napoca în urma unei strategii coerente și bine aplicate timp de 30 de ani și cu rezultate evidente.

Este și aceasta o piață concurențială, iar producția științifică a UMF Cluj-Napoca este cea mai bună din România, raportat la numărul de cadre didactice. Fiecare universitate trebuie să facă tot ceea ce poate pentru a fi mai performantă. 

Specializarea universităților, cum sunt cele medicale, a dus la creșterea valorii acelor instituții. Domeniul medical este unul înalt specializat, iar acesta este viitorul profesiei noastre. După cum am dovedit de foarte mulți ani, absolvenții noștri au o inserție excelentă pe piața muncii, oriunde în lume, iar asta este cea mai bună dovadă că ne îndeplinim cu brio misiunea academică. Suntem căutați, avem o reputație academică excelentă, deci mergem înainte pe drumul nostru.

Performanțele marilor universități din România nu sunt și nu trebuie să fie condiționate de reforme educaționale vechi de peste 7 decenii. Iar motivele lipsei acestor performanțe trebuie căutate de universități în interiorul lor”, a declarat rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, prof. dr. Anca Buzoianu.

Rectorul UBB  Cluj, Daniel David, a încercat să justifice eliminarea Universității din topul 1000 global al reputatului clasament internațional Shanghai

Rectorul UBB Cluj a punctat mai multe motive care au dus la eliminarea din topul 1000, iar primul dintre acestea a fost separarea, în 1948, a universitățiilor de medicină și ruperea lor de universitățile din Cluj, București și Iași.

Am avertizat asupra acestui lucru de mai mulți ani, dar nu s-au luat măsuri la nivel național. Și nu mă bucur că am avut dreptate! Nu este plăcut ce voi spune, dar este adevărat și numai așa putem fi raționali în deciziile care ar trebui luate în viitor!

Noi am păstrat în țară arhitectura academică stabilită de reforma comunistă din 1948. Spre exemplu, dacă din universitățile tradiționale nu se separa atunci medicina sau dacă am fi corectat această denaturare la timp după Revoluția din 1989, astăzi România avea cel puțin trei universități în acest ranking (pornind de la universitățile istorice din București/Cluj-Napoca/Iași, dar și din alte centre universitare deja cu tradiție). Asta pentru că domeniul biomedical este cel în care se publică și se citează cel mai mult.  Universitățile din Belgrad (Serbia), Lubliana (Slovenia), Zagreb (Croația), Vilnius (Lituania) etc. sunt incluse în rankingul Shanghai pentru că sunt cu adevărat comprehensive (incluzând pe lângă științele universitare clasice și medicina și alte componente complexe de inginerie/tehnologie). Modele în care universitățile comprehensive nu au și componenta biomedicală, mai există, dar sunt rare în peisajul academic internațional. 

b)Vorbim uneori în programele guvernamentale de concentrări academice, dar când este să unim universități sau universități cu institute găsim mereu contraargumente (cele mai multe puerile la o analiză serioasă), adesea pentru protejarea unor interese locale sau personale. Franța și Ungaria au concentrat resurse academice și astfel au prezențe adecvate în clasament”, a explicat rectorul Daniel David.

Ieșirea din top 1000, realizat de Shanghai Ranking Consultancy, este o nereușită semnificativă a conducerii UBB Cluj, mai ales că în ultimii ani Universitatea a făcut parte din acest club select. 

Articolul precedentDavid Ciceo după ce GOTO Parking a mai inventat locuri de parcare: ”Este un risc major de securitate”
Articolul următorPatru spitale clujene își dezvoltă sistemele informatice, în urma unor investiții din fonduri europene