Acasă Eveniment Deputat clujean: În fiecare an pornim un război care ține vreo lună

Deputat clujean: În fiecare an pornim un război care ține vreo lună

104
0
Timp de lectura: 2 minute

Pe pagina sa de Facebook, deputatul USR de Cluj, Radu Molnar, a expus că între 31 decembrie 2023 și 2 ianuarie 2024, au fost înregistrate 1.395 de apeluri la numărul de urgență 112, legate de utilizarea petardelor, artificiilor și altor materiale pirotehnice. Aceste incidente au generat deteriorări de bunuri, răniri, arsuri și incendii.

Molnar a adus în atenție câteva cazuri dramatice, precum cel al unui tânăr din Vaslui care a suferit leziuni grave la ochi din cauza unei petarde aprinse de un copil într-o sticlă, o tânără din Piatra Neamț care aproape a rămas surdă după ce i s-a aruncat o petardă în mașină, sau incidentul în care un copil a ajuns la spital în stare de șoc din cauza unei petarde cu o putere mult mai mare decât anticipase. De asemenea, un bărbat a fost grav rănit după ce a fost lovit de o mașină, fiind în mijlocul drumului și aruncând petarde, nevăzut din cauza fumului creat în jur.

Deputatul a subliniat că problema petardelor și artificiilor nu se limitează doar la perioada Revelionului, ci se întâlnește încă din noiembrie, în special în orașe, continuând până în ianuarie, odată cu stocurile entuziaștilor. A menționat că aceste obiceiuri afectează și animalele, păsările fiind printre primele victime, murind din cauza șocului sau a exploziilor. La fel de afectate sunt și rozătoarele mici, cum ar fi aricii, deoarece petardele sunt adesea aruncate în spații verzi, în parcuri, unde acestea își au habitatul. De asemenea, câinii și pisicile sunt afectați, speriați sau traumatizați de zgomotele puternice, fugind pe străzi sau ascunzându-se.

Molnar a subliniat impactul asupra proprietarilor de animale de companie, care sunt nevoiți să petreacă nopțile dintre Crăciun și Revelion alături de animalele speriate, iar grupurile de pe rețelele sociale sunt pline de anunțuri despre animale pierdute. A evidențiat că, în fiecare an, există o perioadă de aproximativ o lună în care oamenii și animalele se confruntă cu situații de stres și panică.

În consecință, Molnar a argumentat că utilizarea materialelor pirotehnice ar trebui să fie reglementată mai strict și să se impună măsuri de siguranță pentru protejarea populației și a mediului înconjurător. A îndemnat la semnarea petiției STOP Petarde, în comentarii, pentru a exercita presiune asupra PSD-ului, care refuză să supună proiectul la vot, ignorând victimele enumerate.

Articolul precedentCFR Cluj dezminte criza salariilor: Există întârzieri dar doar de 8 zile
Articolul următorOrgoliul clujenilor, umflat cu pompa de presă. Cluj-SUA înseamnă, de fapt, București-New York. Clujul e doar o haltă