Acasă Eveniment Drama celor doi ciobani din Cluj, uciși de fulger, alături de animalele...

Drama celor doi ciobani din Cluj, uciși de fulger, alături de animalele pe care le păstoreau. Și mătușile lor au murit la fel, acum mulți ani

640
0
Ciobanii ucisi de fulger
Ciobanii ucisi de fulger
Timp de lectura: 2 minute

Doi frați din Cluj, ciobani, au murit după ce au fost loviți de fulger miercuri seara. Au murit și animalele care erau alături de ei. Șocul vecinilor este că și mătușile lor au murit la fel, acum mulți ani. 

Cei doi fraţi, de 43 şi 44 de ani, erau ieșiți cu vacile la păscut, dar un fulger i-a răpus pe amândoi, inclusiv 8 vaci. 

Pădurarul care i-a găsit a recuperat şi telefonul unuia dintre ei. Pe ecran rămăsese blocat mesajul RO-Alert de cod portocaliu de vreme rea. Culmea, pentru familia lor, tragedia se repetă.

Două mătuşi de-ale lor au murit tot trăsnite. Amândouă deodată”, a spus un localnic.

Gheorghe Cuc, primarul comunei Săcuieu, a spus că toată comunitatea este în doliu. ”Este o tragedie pentru întreaga comunitate. În primă fază am aflat de dispariţia lor şi de decesul a opt bovine. Vă daţi seama, fiind într-un câmp de 200 de hectare tendinţa-i să te adăposteşti sub un brad sau un arbore”, a declarat edilul, potrivit Stiri de Cluj.

Parul Olar, purtător de cuvânt al ISU Cluj, a explicat că varianta aleasă de cei doi ciobani a fost greșită. ”E vital ca orice activitate desfăşurată în aer liber să fie întreruptă. În cazul în care vă aflaţi într-o zonă deschisă în timpul furtunii, aşezaţi-vă ghemuit, cu mâinile pe cap şi urechi, iar capul între genunchi. Intraţi în casă, într-o construcţie ori în autoturism. Deşi s-ar putea să vă răniţi în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, sunteţi mai protejaţi în interiorul vehiculului decât în exterior. Deconectaţi de la priză aparatele şi alte echipamente electrice”, a spus acesta.

Sabin Cornoiu, şeful Salvamont, a oferit alte sfaturi utile. ”Atunci când simţim că ni se electrizează părul, trebuie să ştim că intrăm într-o zonă încărcată electric şi această zonă favorizează atragerea fulgerelor. Dacă suntem în grup şi suntem într-o zonă deschisă, trebuie să ne dispersăm, să fim undeva la 15 metri unii de ceilalţi”, a spus Cornoiu. 

Articolul precedentPilot clujean, în echipajul elicopterului SMURD care a salvat un bărbat accidentat în masivul Piatra Mare
Articolul următorPolițist din Cluj, figuri de Valentino Rossi. VIDEO cum face opturi printre ceilalți participanți