Acasă Eveniment Festivalul VISUALI ITALIANE – Noua Cinematografie Italiană în România vine la Cluj-Napoca...

Festivalul VISUALI ITALIANE – Noua Cinematografie Italiană în România vine la Cluj-Napoca cu cele mai noi filme între 14 și 17 martie

65
0
Festivalul Visuali Italiane
Timp de lectura: 5 minute

Festivalul Visuali Italiane, dedicat cinematografiei italiene, invită spectatorii din Cluj-Napoca la curiozitate și descoperire prin intermediul a opt filme de excepție, care vor putea fi văzute în perioada 14 – 17 martie la Cinema Victoria. Filme premiate sau ale unor regizori consacrați, debuturi uimitoare, drame cu implicații sociale și un documentar cu impact social se numără printre cele mai noi producții italiene care vor fi prezentate în cadrul festivalului.

Laura Napolitano, directoarea Institutului Cultural Italian din București, va fi prezentă la deschiderea ediției de la Cluj-Napoca joi, 4 martie, ora 17:30, la Cinema Victoria. 

Festivalul Visuali Italiane – Program

„Palazzina Laf” / „Clădirea Laf” (r. Michele Riondino), o poveste despre catastrofa de mediu și sănătate cauzată de una dintre cele mai mari fabrici de oțel din Europa, dar și despre cazul care a impus în jurisprudența italiană pedepse pentru abuzul la locul de muncă, va rula la festivalul Visuali Italiane joi, 14 martie, de la ora 17:30. 

Actor popular, cunoscut pentru rolurile în producții TV precum „The Young Montalbano” sau recentul „I leoni di Sicilia”, regizat de Paolo Genovese, Michele Riondino debutează în regie cu o poveste inspirată din realitatea tristă a unui caz care a șocat Italia: cel al muncitorilor de la oțelăria Ilva din Taranto, unde a lucrat și tatăl său. Fabrica e un loc în care, pe lângă faptul că s-au îmbolnăvit de cancer pulmonar mii de persoane din 1993 până în 2021, iar zeci au murit în urma expunerii la azbest, a avut loc în 1997 o îndelungată detenție a unor muncitori calificați, considerați indezirabili de către patroni. Expunerea cazului „Palazzina LAF” – clădirea dezafectată în care aceștia erau trimiși zilnic în timpul programului fără acces la exterior – a șocat publicul, și a dus la impunerea în legislație a pedepselor pentru abuzul la locul de muncă.

Riondino joacă în acest film rolul principal, cel al unui muncitor necalificat, nevoit să-și spioneze și să-și denunțe colegii de care șefii săi vor să scape.

Trailer: Palazzina LAF – di Michele Riondino | Trailer Ufficiale | Film in uscita al cinema

„Stranizza d’amuri” / „Artificii”, debutul regizoral al Giuseppe Fiorello, inspirat dintr-un caz real din Sicilia rurală a anilor ‘80, spune o poveste profund emoționantă despre o luptă dureroasă a doi adolescenți, Gianni și Nino, pentru o iubire pe care societatea o dezaprobă. 

Cu un succes neașteptat în box office-ul italian, filmul de debut în regie al renumitului actor Giuseppe Fiorello surprinde prin corectitudinea și sensibilitatea perspectivei, dăruindu-ne un emoționant act de denunțare a prejudecății, o critică îndurerată la adresa machismului și a violenței sale inacceptabile. Va rula  joi, 14 martie, de la ora 19:30.

Trailer: Stranizza d’Amuri | TRAILER UFFICIALE | Dal 23 Marzo al Cinema

„Patagonia”, debutul fulminant în lungmetraj al regizorului Simone Bozzelli, este o odisee crudă și tandră despre maturizare, desfășurată în peisajul rural din Abruzzo. Filmul spune povestea lui Yuri, un băiat captiv într-o viață lipsită de noutate și sclipire, crescut de mătușa care îl răsfață ca pe un copil mic, care găsește într-un clovn nomad pe nume Agostino motivația de a lăsa în urmă orașul plictisitor de pe coasta italiană unde locuiește. Va rula vineri, 15 martie, de la ora 17:45 la Festivalul Visuali Italiane.

Trailer: PATAGONIA (2023) – Trailer ufficiale

„Io Capitano” / „Eu căpitan”, în regia lui Matteo Garrone, candidat la Oscar și câștigător al Leului de Argint la Festivalul de la Veneția, spune povestea călătoriei pline de aventuri a lui Seydou și Moussa, doi tineri care pleacă din Dakar sperând să ajungă în Europa. O odisee contemporană prin pericolele deșertului, ororile centrelor de detenție din Libia și primejdiile mării. Eu căpitan conturează o epopee de o extraordinară umanitate, exploatând mijloacele expresive ale basmului și ale mitului pentru a relata una dintre tragediile vremurilor noastre, fără a uita, însă, de speranță. Tânărul Seydou Sarr, premiat la Veneția pentru interpretarea sa, imprimă filmului o încărcătură emoțională copleșitoare.

Filmul va putea fi văzut vineri, 15 martie, de la ora 20:00 și va avea premiera în cinematografele din România pe 22 martie, distribuit de Bad Unicorn. 

Trailer: Io Capitano / Eu căpitan (r. Matteo Garrone) – din 22 martie pe marile ecrane

„Comandante” / „Comandantul”, filmul care a deschis anul trecut Festivalul Internațional de Film de la Veneția, reconstituie un incident din bătălia pentru Atlantic, din 1940, când un submarin italian a scufundat nava comercială belgiană Kabalo. Comandantul submarinului a decis să nu se supună ordinelor, salvând echipajul de pe Kabalo. Edoardo De Angelis, autorul filmului,  orchestrează un portret maiestuos al unui erou, amestecând spiritul de aventură, pasiunea pentru expresivitate și o implicare emoțională autentică. În rolul principal se regăsește inegalabilul Pierfrancesco Favino, prin excelență, întruchiparea cinematografiei italiene de top de astăzi. Filmul va fi proiectat sâmbătă, 16 martie, de la ora 17:30.

Trailer:COMANDANTE Official trailer SUB ENG

„La Chimera” / „Himera”, de Alice Rohrwacher, nominalizat la Palme d’Or și câștigător al unui premiu la European Film Awards, îi are în distribuție pe Josh O’Connor, Carol Duarte, Isabella Rossellini și Alba Rohrwacher. Plasată în anii ‘80, într-un sat imaginar uitat de lume din zona rurală a Italiei Centrale, povestea urmărește un grup de profanatori de morminte antice, care trăiește din furtul de artefacte etrusce prețioase. Printre aceștia îl regăsim pe Arthur, un misterios arheolog englez cu inima frântă și cu un har deosebit. 

Filmul va putea fi văzut la Festivalul Visuali Italiane sâmbătă, 16 martie, de la ora 20:00 și va avea premiera în cinematografele din România pe 19 aprilie, distribuit de Independența Film. 

Trailer: LA CHIMERA | Trailer Oficial

„Adagio”, un film de Stefano Sollima – care a regizat și Suburra și Gomorra: serialul –, prezintă o Romă nemiloasă, cuprinsă de haos și de violență, într-un thriller de înaltă tensiune, în mijlocul căruia se află Manuel, un tânăr de 16 ani, ajuns fără să vrea într-o rețea de infracționalitate. În distribuție se regăsesc unii dintre cei mai mari actori italieni ai momentului, Pierfrancesco Favino, Adriano Giannini și Toni Servillo. Va rula duminică, 17 martie, de la ora 17:30.

Trailer: ADAGIO (2023) – Trailer ufficiale – Dal 14 dicembre al cinema!

„Pur și simplu necunoscuți”/ „Sconosciuti puri” este cel mai premiat documentar al anului trecut în Italia, realizat de Valentina Cicogna și Mattia Colombo. Un film care provoacă indignare și emoție, care atrage prin ritmul plin de tensiune al unui thriller și reușește să miște profund conștiințele, documentarul vorbește despre identitate. „Pur și simplu necunoscuți” a urmărit, timp de opt ani, eforturile doctoriței Cristina Cattaneo și ale asistenților ei de la medicină legală de a găsi identitatea unor corpuri fără nume care le ajung pe mese: persoane fără adăpost, prostituate, adolescenți fugiți de acasă, migranți pe care marea i-a respins. În timp ce oamenii vii se bucură de toate drepturile, celor morți nu le rămâne nimic și pare că acest lucru nu interesează pe nimeni. Iar Cristina luptă pentru dreptul lor la demnitate. Filmul va închide ediția de la Cluj-Napoca a Visuali Italiane din acest an, duminică, 17 martie, ora 20:00

Trailer: Sconosciuti puri – Valentina Cicogna e Mattia Colombo (2023) – trailer IT, EN sub EN

CITEȘTE ȘI:

Zeci de decese în accidente rutiere în Cluj, în 2022. E nevoie de educație rutieră?

Selecția filmelor a fost realizată de curatorul și criticul de film Eddie Bertozzi (coordonator al comitetului de selecție Pardi di domani al Festivalului Internațional de Film de la Locarno).

Program și bilete pe: ​​https://www.cinemavictoria.ro/festivalul-visuali-italiane/

În luna martie, Visuali Italiane va avea loc și în Iași (23 – 24 martie, Cinema Ateneu) și Timișoara (28 – 31 martie, Cinema Victoria), iar în perioada 29 mai – 2 iunie va avea o secțiune dedicată în cadrul Este Film Festival (Sibiu).

„Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România” este un eveniment organizat de Institutul Italian de Cultură din București și Ambasada Italiei, în colaborare cu Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Victoria din Cluj-Napoca, Cinema Ateneu din Iași, Cinema Victoria din Timișoara și Este Film Sibiu. Parteneri media: Radio Romania Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, București FM, Radio România Cluj, Radio România Timișoara, Radio Iași, RFI România, Agerpres, Adevărul, AaRC, Cinefan, Cineghid, Cinemil, Cinefilia, Daily Magazine, IQAds, Like5, Liternet, Observator Cultural, Cinemap, Zile și Nopți, Gazeta de Transilvania, Ziua de Vest, Ziarul de Iași

Articolul precedentElisei Otvos, elevul de clasa a VIII-a din Florești, aduce acasă Cupei României la box
Articolul următorCortul de campanie al lui Vlad Gheorghe, vandalizat la Cluj. Culmea, fix în fața sediului AUR