Acasă FEATURED Interviu László Attila, președintele Comisiei pentru Sănătate Publică: Vom câștiga doar dacă...

Interviu László Attila, președintele Comisiei pentru Sănătate Publică: Vom câștiga doar dacă ne supunem cu toții vaccinării

718
0
Timp de lectura: 2 minute

László Attila este medic ca profesie, și este președintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senat din 2016. Militează de mulți ani pentru programe de vaccinare și prevenție, și este unul dintre principalii actori în lupta împotriva coronavirusului. Deoarece se apropie ziua în care va fi disponibilă vaccinul împotriva Covid-19, László Attila ne-a împărtășit câteva lucruri importante despre acesta. 

Este foarte probabil să fie disponibilă o cantitate mai mică de vaccin în primul minut. 

 „Vor fi stabilite liste de priorități – personalul medical din primele linii, cei cu boli cronice, cei cu risc crescut de a dezvolta simptome severe – dar este foarte important ca populația să înțeleagă că doar cu acest vaccin putem să ajungem la finalul acestei pandemii. În momentul în care vom avea vaccinul pe masă, va trebui să fim cu toții pregătiți pentru a acționa. Anul acesta a fost o provocare uriașă și pentru mine, pentru că eu am fost cel care s-a ocupat de informarea populației în limba maghiară despre virus. Acum, doresc să fiu cel care vorbește despre vaccin pentru toată țara, deoarece este foarte foarte important să știm cu toții despre importanța acestuia.” 

Perioada pre-covid pentru Președintele Comisiei de Sănătate Publică

În anii precedenți László Attila a avut un scop clar: tinerii medici să aibă posibilitatea să rămână în țară, să nu fie nevoiți să plece în străinătate pentru condiții mai bune de lucru.  „Sunt trei factori importanți de decizie: salariul, locurile din programul de rezidențiat, și condițiile de muncă. Primii doi sunt acum la un nivel care poate să concureze cu sistemul de afară. Salariile au crescut între 2016 și 2020 cu 175%, iar programul de rezidențiat a fost extins, acum tinerii medici pot lucra ca rezidenți și în orașe mai mici, nu numai în marile centre universitare. Astfel, toți au ocazia să-și găsească un loc de muncă. În ceea ce privește condițiile de muncă, și acest capitol este în curs de dezvoltare, însă acum, din cauza pandemiei, toată energia se consumă pe aceste secții, pe combaterea viruslui.” – a declarat senatorul.

Sunt multe probleme în sistemul medical. Sunt multe probleme în gestionarea pandemiei. Însă, dacă trecem cu bine de aceasta, prin vaccinarea populației, putem reveni la o viață normală și la accelerarea programelor de dezvoltare din sistemul sănătății.” 

Articolul precedentVIDEO: Lupta anti-covid vazuta din interiorul sectiei de la Dej
Articolul următorProfesor al UBB, inclus în topul celor mai citați cercetători ai lumii