La ce servesc azi palatele din Cluj-Napoca: de la Muzee la cafenele. Cluj-Napoca este un oraș cu o încărcătură istorică deosebită, datorită clădirilor, unele vechi de secole, care încă sunt folosite. Printre acestea se numără și 20 de palate care cândva erau rezervate regalităților zonei, iar în prezent fiecare a primit altă întrebuințare.
La ce servesc azi palatele din Cluj-Napoca: de la Muzee la cafenele. O parte dintre acestea au ajuns să găzduiască instituții importante precum Primăria (Palatul Comitatului Kolozs), Curtea de apel Cluj (Palatul de Justiție) și Prefectura (Palatul Prefecturii) sau muzee precum Muzeul de Etnografie (Palatul Reduta) și Muzeul de Artă( Palatul Bánffy).
Nu toate au avut parte de aceeași soartă, astăzi fiind folosite ca spații de închiriat pentru diverse întreprideri, cele mai întâlnite fiind cafenelele, urmate de sediile de telecomunicații și diverse tipuri de magazine.

CITEȘTE ȘI:
Top orașe din Transilvania. Ce orașe din Transilvania trebuie vizitate măcar o dată în viață

La ce servesc azi palatele din Cluj-Napoca: de la Muzee la cafenele
Palatul Rhédey
La parterul clădirii situate în Piața Unirii 8-9 se află o cafenea ce-I poartă numele, spațiu fiind folosit și în trecut cu același rol. Însă nu acesta nu a fost scopul inițial. Începuturile instituțiilor de teatru clujean își au originea în acest loc. Aici a fost deschisă prima sală de teatru, în incita căreia se defășurau spectacole regulat încă din 1792, în urma finanțării baronesei Rhédey Johanna. Din 1875 funcționează ca o cafenea, în perioada anilor 1900 a fost Banca de Industrie și Prefectură, fiind de asemenea prima din oraș.

Palatele din Cluj-Napoca: Palatul Berde
Apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea și ridicat în stil Secession al perioadei Belle Époque din Cluj, palatul găzduiește acum o cafenea și o altă afacere. Acesta a fost construit într-un complex arhitectural, din care fac parte și Palatul Széki, Palatul Elian și Palatul Babos, cu scopul de a oferi alt aer orașului. Palatul este situat pe Strada Horea, cunoscuta înainte ca Ferencz József, nr. 1.

Palatele din Cluj-Napoca: Palatul Elian
Situat în apropierea Palatului Berde, respectiv Strada Horea 2, acesta găzduiește în momentul actual o cafenea datorită poziției sale atractive, clădirea fiind construită pe malurile Someșului. Clădirea a fost construită de către un negustor de vinuri ce dă numele palatului, Viktor Elian, în 1891, fiind considerată o „bijuterie arhitecturală” datorită stilului Secession.

Palatul Jósika
Clădirea aflată în Piața Unirii 10 este ocupată la parter de o cafenea și o bancă, deși palatul a fost construit pentru a fi locuit în secolul al XVI- lea. În acea vreme era cunoscut sub denumirea de Casa Kakas. Potrivit unei legende la una dintre ferestrele casei a stat Sigismund Báthory în anul 1594 la execuția publică a unor simpatizați ale unei ideologii turcești. În mijlocul secolului al XVIII-lea devine reședința familiei Jósika, care mai construiește un etaj clădirii. De a lungul timpului palatul a găzduit Tabla regească ,cazinoul maghiar, Curtea de Apel, Palatul de Justiție, și Biblioteca Facultății de Medicină.

Palatul Babos
Un alt reprezentat al arhitecturii Belle Epoque construit pe strada George Barițiu 4 găzduiește astăzi un magazin de telecomunicații și un magazin alimentar. Construit la finalul secolului al XIX-lea, palatul a fost utilizat încă de la început ca spațiu pentru două magazine, unul de biciclete și unul de mașini de cusut. Numele palatului a fost oferit de către investitorul principal, Viktor Babos.

Palatele „gemene”
Aflate pe strada Iuniu Maniu denumită și Strada în Oglindă , cele două clădiri găzduiesc un fast-food și un magazin de telecomunicații. Lucrările pentru ridicarea acestora s-au finalizat în anul 1899, palatele urmând să fie folosite drept instituții administrative și alte spații comerciale. O vreme îndelungată au fost considerate cele mai elegante clădiri din tot orașul datorită stilului haussmannian popular în perioada anilor 1900. În momentul de față unul dintre palate se află în renovare.

Palatul Telefoanelor
La ce servesc azi palatele din Cluj-Napoca: de la Muzee la cafenele. Acesta este folosit pentru același scop încă de la construcție, numele fiind atribuit de către principala funcție, găzduirea sediilor de telefonie, respectiv telecomunicații. Palatul a fost deschis la sfârșitul aniilor ‘30 pe strada Octavian Petrovici și rămâne una dintre cele mai neobișnuite și interesante clădiri din Cluj-Napoca datorită stilului nemaiîntâlnit în oraș.

Articol scris de Maria-Raluca Oniga, anul II, Jurnalism în cadrul FSPAC