Acasă Economie Povestea clujeanului care a devenit milionar din măști de protecție. A vandut...

Povestea clujeanului care a devenit milionar din măști de protecție. A vandut zeci de milioane în Asia și Europa

712
0
Timp de lectura: 4 minute

Ovidiu Olea este un om afaceri român care a reușit să vândă zeci de milioane de măști în plină criză medicală și poți spune că s-a îmbogățit peste noapte. Numai că a trecut prin multe pentru a reuși acest lucru. Și nu mulți ar fi rezistat.

Povestea lui Ovidiu a ajuns în România via Marea Britanie. Publicația The Guardian i-a prezentat cazul. El e unul dintre antreprenorii pentru care criza a însemnat un câștig. A reușit să vândă zeci de milioane de măști, dar a trecut prin multe peripeții până să ajungă aici.

El dețin o compania fintech în Hong Kong și s-a transformat, peste noapte, într-un „mogul al măştilor de protecţie”. De la începutul lui ianuarie a început să investească în măști de protecție, la mare căutare în această perioadă, și să le vândă. Numai că a avut parte de multe obstacole.

Românul care a devenit mogulul măștilor de protecție

Prin ianuarie, Ovidiu Olea încerca să facă rost de câteva zeci de măşti pentru cei 20 de angajaţi ai companiei pe care o conduce în Hong Kong. El este originar din Cluj, dar s-a îmbogățit peste noapte după ce a profitat de pe urma crizei.

„Dacă Ovidiu Olea este uimit de faptul că s-a transformat dintr-un antreprenor în finanţe într-un mogul al măştilor în numai patru luni, nu arată niciun semn că ar fi. Tranziţia a început inofensiv. La sfârşitul lunii ianuarie, când coronavirusul s-a extins dincolo de Wuhan, Olea a decis că va cumpăra măşti pentru angajaţii săi. Locuieşte în Hong Kong (…) Nu avem măşti, au spus farmaciile locale. Olea, dar dacă găsiţi dumneavoastră, le vom cumpărăm noi de la dvs.”
Samanth Subramanian pentru The Guardian, citat de Adevărul

Așa că Ovidiu Olea a decis să riște și să-și dea banii din bancă pe măști aduse din Africa de Sud. Primul lot – 500.000 de bucăţi – a fost adus cu peripeții.

„În Africa este dezvoltată industria minieră, aşa că am găsit compania asta nu foarte mare, aş zice de mărime medie, care furnizează măşti pe întregul continent, de la Maroc la Congo şi până la Africa de Sud. Ei îşi făceau treaba lor, aveau o producţie constantă de măşti pe care o cumpăra industria minieră, nu se îmbogăţeau, dar nici nu o duceau rău.”
Ovidiu Olea

Transport apărat cu arme

După ce a găsit furnizorul, a fost nevoie să aducă măștile în Hong Kong însoțit de o firmă de pază. Agenții au supravegheat înarmați tot transportul.

Românul a angajat o firmă de securitate din Africa de Sud recomandată de un cunoscut:

„Eu am lucrat la bancă 12 ani şi am avut un prieten care a făcut un stagiu de 6 luni în Africa de Sud. El a sunat un tip care ştia un alt tip şi aşa am ajuns la această firmă. Maşinile au trebuit marcate, pentru că regula în Africa de Sud este că dacă eşti înarmat pentru uz personal nu trebuie  marcată maşină, dar oamenii aveau arme ca pentru război, aşa că au mers cu maşini marcate, lucru care a atras şi mai multă atenţia.”
Ovidiu Olea

Drumul care trebuia să dureze 14 ore a ajuns să fie realizat în 27 de ore, deoarece pe drum, şoferul a trebuit să facă pauză de somn.

„Cum firma nu-i plătea să stea la un hotel, au oprit TIR-ul în mijlocul Africii să doarmă şoferul. În acest timp, cei de la firma de securitate au trebuit să patruleze în zonă. Cam două săptămâni a durat să ajungă marfa în Hong Kong după ce a ieşit de pe poarta fabricii. La 2-3 ore după ce a ajuns marfa în depozitul din Hong Kong, aveam mai puţin de 100.000 de măşti. Alea le-am ţinut de rezervă.”
Ovidiu Olea

Zeci de milioane de măști vândute de Ovidiu Olea

Până la finalul lunii aprilie, Ovidiu Olea vânduse deja 50 de milioane de măști în Asia și Europa. Produsele au ajuns la reprzentanții guvernului din Hong Kong, în posesia ţărilor europene, prin diplomaţii lor din Hong Kong şi China, dar și la mai multe companii europene, care le doreau pentru angajaţii lor. Românul vrea să investească și-n țara natală.

El a povestit că peste circa o lună de zile va deveni producător de măşti de protecţie şi, până la finalul anului intenţionează să înceapă producţia  de măşti de copii şi în România. Nu înseamnă, însă, că n-a păstrat legătura cu țara noastră în tot acest timp.

„Înainte să ajungă criza în România, cu circa două luni, am găsit un producător de la care am cumpărat 58 de tone de gel dezinfectant pe care le-am dus în Hong Kong. Le-am pus pe un avion charter plătit cu economiile mele şi l-am vândut aici. În ziua în care a ajuns transportul la Hong Kong, 50.000 de sticle le-am dat la Watsons, cel mai mare lanţ de farmacii din zonă, iar 300.000 de sticle le-am vândut guvernului din Hong Kong. Am lucrat cu guverne din mai multe ţări, dar cei din Hong Kong sunt cei mai bine puşi la punct. Au comisii de specialişti şi achiziţia se face foarte rapid.”
Ovidiu Olea

În ceea ce priveşte măştile pe care le va produce, Ovidiu susţine că vor respecta standardul FFP2.

„Vor fi testate de laborator independent ca să certificăm calitatea. Trebuie să filtreze minim 94%. Provocarea este obţinerea de material filtrant de cea mai bună calitate, la preţ irezonabil şi care să fie disponibil într-un flux continuu. E importantă seriozitatea producătorului, nu poţi începe să produci şi după o lună să nu mai poţi oferi aceeaşi calitate. Eu vreau să lucrez cu furnizori consacraţi din SUA şi Europa.”
Ovidiu OleaDaca ti-a placut articolul, te aste

Articolul precedentNemții nu mai vor în case! Mii de oameni au protestat în Germania față de restricțiile impuse de autorități VIDEO
Articolul următorTestarea națională pentru COVID-19 va începe de la 1 iunie