Acasă Administrație Vinerea Verde. Boc zicea că din aprilie clujenii vor circula gratuit vinerea...

Vinerea Verde. Boc zicea că din aprilie clujenii vor circula gratuit vinerea cu autobuzul

1491
0
vinerea verde
Timp de lectura: 3 minute

Vinerea Verde. În urmă cu două săptămâni, Emil Boc anunța că în Cluj-Napoca se va lansa proiectul „Vinerea Verde”, prin care clujenii vor putea circula gratuit cu mijloacele de transport în comun în zilele de vineri. De atunci, însă, nu s-a mai auzit nimic și nu se știe cu exactitate dacă a proiectul a fost pus în practică sau nu.

Proiectul a fost propus de către Ministrul Mediului, Apelor și a Pădurilor, cu scopul de a reduce poluarea care se produce în orașele mari, prin încurajarea cetățenilor de a renunța la deplasarea cu mașinile personale, în favoarea alternativelor nepoluante oferite de transportul în comun.

„Pot să spun că în cadrul acestui proiect de Vinerea Verde, începând din aprilie, Primăria Cluj-Napoca va implementa o zi gratuită pe transportul în comun în fiecare zi de vineri. Vom pregăti o hotărâre de Consiliu Local, de transparență decizională, să o adresăm în Consiliul Local, să ne înțelegem cu Compania de Transport Public Cluj-Napoca să vedem eventualele costuri financiare. Am discutat de principiu cu conducerea CTP-ului și am căzut de acord că se poate face, dar acum urmează să stabilim pașii. Dacă vor veni și domnii primari din zona metropolitană să pună niște bănuți va fi gratuit și în zona metropolitană, dar deocamdată va fi în tot municipiul Cluj-Napoca””, a transmis primarul Emil Boc într-un dialog în direct la Ziua de Cluj.

Vinerea verde: „Stop! Azi mașina stă pe loc!”

Încă de dimineață, atât autobuzele, cât și tramvaiele au fost populate de către clujenii care își făceau rutina zilnică de a merge la muncă. La întrebarea dacă știu despre gratuitatea săptămânală de care dispun începând cu această zi, multe persoane s-au arătat surprinse de această veste. Au existat însă și reacții mai puțin impresionate.

„Știam de vinerea verde, dar pe mine nu mă interesează, oricum am abonament”, a spus o femeie.

Biletele încă se cumpără

Fiindcă nu se știe cu exactitate dacă proiectul a fost implementat sau nu, majoritatea persoanelor care au circulat cu mijloacele de transport în comun au continuat să cumpere bilete, sau să plătească cu cardul la pos-urile din autobuz. În mod surprinzător, nici măcar casierițele de la casele de bilete, respectiv șoferii autobuzelor, nu au știut ce să răspundă în legătură cu acest subiect.

„Pe noi nu ne-a anunțat nimeni în mod oficial despre această hotărâre, așa că am continuat cu vânzarea biletelor. De dimineață am vândut deja 200 de bilete și nici nu știm cum să procedăm altfel, dacă nu ni s-a spus nimic concret.”, a declarat una dintre casierițe.

Clujul, unul dintre cele mai poluate orașe

Conform unui studiu realizat de compania europeană de cercetare CE Delft, Clujul face parte din topul celor mai poluate orașe din Europa. Mai mult de atât, cercetătorii susțin că o calitate redusă a aerului poate crește mortalitatea în cazul persoanelor infectate cu Covid-19, ceea ce face din aplicarea măsurilor de reducere a poluării aerului o prioritate pentru primăria municipiului.

CITEȘTE ȘI:

Calitatea vieții în Cluj scade odată cu ridicarea blocurilor

Ministrul Mediului a alocat un buget de peste 11 milioane de lei din Fondul pentru Mediu, urmărind dotarea orașelor cu risc mare de poluare, printre care și Cluj, cu echipamente de monitorizare a calității aerului. Astfel, se va putea măsura nivelul de poluare din anumite zone în timp real, iar oamenii vor fi informați cu privire la acest aspect.

În prezent, în municipiu sunt 4 astfel de stații automate de monitorizare a calității aerului, amplasate în zona centrală și cea periferică a orașului.

Planuri pentru prevenirea poluării

Pe lângă stimularea utilizării transportului nepoluant, s-au mai realizat și alte proiecte cu scopul creșterii calității aerului din Cluj. Conform Planului Integrat de Calitate a Aerului pentru aglomerarea Cluj-Napoca, hotărât de către Consiliul Local în vara anului trecut, s-au luat în vedere și alte măsuri de prevenire a factorilor poluanți. Printre cele mai importante strategii aflate în curs de implementate sunt:

-dezvoltarea infrastructurii, prin reamenajarea de străzi și realizarea unui traseu cu prioritate pentru pietoni și bicicliști

-înmulțirea spațiilor verzi și plantarea copacilor

-reînnoirea flotei de transport public

-extinderea spațiului pietonal în zona urbană

-gestionarea deșeurilor și îmbunătățirea sistemului de salubritate

-realizarea de centuri metropolitane pentru evitarea aglomerării

-continuarea programului de reabilitare termică a clădirilor rezidențiale și instituționale.

                         Articol scris de Axinte Anca, Studentă în anul II la Jurnalism în cadrul Facultății

de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării

Articolul precedentDramă în județul Sibiu: O fată de 12 ani s-a spânzurat. A fost găsită de fratele ei de 9 ani
Articolul următorNoi zboruri spre Lisabona și Dublin, operate de la Cluj de compania HiSky