Acasă Social Efectele pandemiei asupra studenților din Cluj-Napoca

Efectele pandemiei asupra studenților din Cluj-Napoca

76
0

Pandemia a avut un impact negativ asupra municipiului Cluj-Napoca, din cauza lipsei studenților. Dar, pe de altă parte, și studenții au avut de suferit din cauza izolării și a cursurilor online.

De aproximativ un an si două luni, România se află in Pandemie care s-a manifestat in mai multe forme cum ar fi carantinarea oraselor, implementarea restricțiilor care au devenit din ce în ce mai severe odată cu creșterea ratei de incidență la o mie de locuitori.

Pentru un oraș studențesc precum Cluj-Napoca a fost o lovitură aplicată direct sub centură având în vedere faptul că studenții sunt cei care investesc foarte mulți bani în afacerile locale, de la chirii, la restaurante și localuri. Însă, și studenții au avut de suferit.

„Se observa o intensificare a simptomelor anxioase, frustrare si stari de deprimare”

Efectele pandemiei și-au pus amprenta intensificând stările și emoțiile negative ale studenților.

Fiecare om este unic, fapt care indică categoric că fiecare individ a tratat aceasta perioadă în felul său, fie bine, fie foarte rău. Indiferent de situație aceste măsuri au afectat mai mult sau mai puțin ritmul fiecărui student aducând fel si fel de dificultăți atât emoționale cât și cele materiale.

În primul rând viața studențească a fost afectată de către inchiderea facultăților care pentru unii putea fi singura șansă de a relaționa într-o „mică societate”, chiar determinându-i pe unii să se inchidă social și mai tare decât înainte.

„Izolarea, nu înseamnă doar izolare fizică ci și lipsa suportului social și emoțional a unui grup din care să simți că faci parte. Noi suntem ființe sociale și avem nevoie de conexiunea cu ceilalți. De aceea, pentru mulți studenți a fost și este o reală provocare să nu mai aibă viața socială pe care o aveau”, a spus Andreea Șandru, 25 ani, psihoterapeut.

Facultatea nu mai este o opțiune de mediu social

Pe langă faptul că facultatea nu mai este o opțiune ca mediu social deoarece cursurile au loc în mediul online, nici socializarea în cadrul unei ieșiri în oraș nu este viabilă. Terasele se închid la ora 20:00, în Cluj-Napoca, iar clujenii trebuie să fie în case cel târziu la ora 22:00, altfel riscă o amendă.

Inchiderea facultăților au oprit popularea continuă a orașului, mulți părinți și chiar studenți preferând să rămână acasă pentru a lucra și a evita cheltuiala din Cluj. Acest factor a fost un efect al închiderii căminelor studențești care erau un stâlp al studenției și un ajutor direct pentru cei care și-au obținut locurile pe merit, neavând posibilitatea de a locui in chirie. Alți studenți s-au săturat pur și simplu sa plătească pentru a locui aici să facp ore online și au ales comfortul de acasă.

Unii studenți nici măcar nu au apucat să își cunoască colegii

Unii nici măcar nu au apucat să își facă prieteni aici și acest factor i-a determinat să rămână pe meleagurile natale, fiindu-le refuzată experiența studenției odată cu restricțiile care au devenit mai aspre odată cu înaintarea timpului.

„Impactul izolării e diferit in funcție de cât de mult ți-a schimbat pandemia stilul de viață. Și aici punctez că există o categorie care a fost impactată foarte mult, cei care locuiesc singuri sau care nu sunt intr-o relatie). Să nu mai spun de cât de dificil este pentru ei să nu poată socializa în pauze, după cursuri etc și la cât de mult se pierde în lecțiile online la nivel de interactiune umană. Ne putem da seama cât de provocator poate fi să fii singur toată ziua. Sănatatea fizică și cea mentală sunt ambele la fel de importante”, a explicat Andreea Șandru, 25 ani, psihoterapeut.

Făcând suma evenimentelor petrecute și a măsurilor luate se poate constata că tinerii și in mod special studenții sunt afectați atât pe plan personal cât și cel professional, fiindu-le luată una dintre cele mai frumoase experiențe care se poate acumula la această vârstă și anume studenția.

„Nu e sustenabil să punem pe locul doi sănatatea mentală pe termen lung, deoarece consecințele acestui fapt afectează calitatea vieții în mod direct. Aici mă refer la impactul restricțiilor. E dificil, să faci totul de acasă, să nu ai unde socializa și mai nou să nu poți sta nici in aer liber. E de datoria noastră să avem grijă unii de alții, insă e… greu și frustrant” Andreea Șandru, 25 ani, psihoterapeut.

Tamas Vlad, Student, Anul 2 Jurnalism Engleză FSPAC UBB