Acasă Social Pata Rât, zece ani: „Primăria a ajutat doar două familii”

Pata Rât, zece ani: „Primăria a ajutat doar două familii”

1167
0
Pata Rât
Timp de lectura: 3 minute

În data de 17 decembrie asociația Căși sociale ACUM! organizează un protest și o dezbatere, pentru persoanele care au fost evacuate la Pata Rât.

Dați afară în plină iarnă, au ajuns la Pata Rât

În urmă cu zece ani, în noaptea de 17 decembrie 2010, zeci de familii au fost evacuate de locuințele lor de pe strada Coastei. Au fost dați afară în plină iarnă, fără să aibă unde să meargă. Dar familiile au fost mutate în zona Pata Rât. Au fost mutate la doar câteva sute de metri de groapa de gunoi.

Autoritățile locale au construit 10 module pentru aproximativ 350 de persoane, majoritatea de origine romă. Peste 30 de familii au rămas fără adăpost. În rest, alte familii au fost ajutate de un ONG pentru a avea o locuință decentă.

O poveste cu un final puțin mai fericit

„Am locuit acolo până în 2017 când, în urma proiectului Pata-Cluj am primit o locuință lângă autorgară. Dar au rămas foarte multe familii în urmă. Mă refer la comunitatea noastră, plus celelalte trei comunități: Cantonului, Dallas și Rampă. Trebuie să ne gândim și la ei. Acolo sunt în jur de 2000 de persoane. La început când ne-am mutat nu am avut nici apă în casă. Eram strâmtorați, stăteam 11 persoane într-o cameră de 16 metri pătrați. Condițiile mi le-am făcut eu.

Pe parcurs mi-am mai construit o cameră, baie în casă. Nu voiam să folosesc la comun cu vecinii mei. Apoi mi-am tras apă în casă, cu canalizare, electricitate. Mi-am și făcut o curte cât de cât. Să am câteva condiții cât stăm acolo. Dar aerul nu se putea respira, copiii s-au îmbolnăvit. Am suferit 7 ani de zile. m luptat să scap de acolo, dar trebuie să ne gândim și la cei care nu au scăpat”, a spus Linda Greta Zsiga, una dintre persoanele care a fost evacuată de pe strada Coastei.

Familia ei a primit în final o locuință. Au fost ajutați prin proiectul Pata-Cluj, o locuință.

Doar două familii au primit locuințe

Ea, însă, este unul dintre cazurile fericite. Sute de familii încă locuiesc printre gunoaie.

Din păcate, în cei zece ani, Primăria Cluj-Napoca a ajutat doar două familii, însumând în total 7 persoane din aproximativ 350.

„Locuințe sociale de la Primărie au primit două familii de-a lungul celor 10 ani”, spune Eniko Vincze.

Eniko Vincze este profesor la Universitate Babeș-Bolyai. De asemenea, este activist pentru dreptate locativă în Căși sociale ACUM! din Cluj-Napoca.

Dintre cei evacuați de pe strada Coastei, prin proiectul Pata-Cluj au primit locuințe aproximativ 20 de familii.

Numărul persoanelor care locuiesc la Pata Rât a crescut

La început au fost în jur de 350 de persoane care au ajuns la Pata Rât. Însă numărul lor nu a scăzut, chiar dacă unii au primit locuințe. Acei copii care au fost evacuați împreună cu părinții lor au crescut. Apoi și-au întemeiat la rândul lor familii.

„De-a lungul celor zece ani, de când familiile au fost mutate în Pata Rât, copiii de atunci au devenit adulți. Și-au întemeiat propriile familii. Dacă numărăm familiile nucleare azi, putem concluziona că numărul celor cu domiciliu la casele modulare nu a scăzut. Asta în pofida locuințelor distribuite prin Pata Cluj 1. Ei au nevoie de locuințe”, a mai spus Eniko Vincze.

Zece ani de proteste

Din 2010 încoace, în fiecare an, în data de 17 decembrie, membrii comunității de pe strada Coastei. Alături de ei au protestat și alte persoane. Oameni care au empatizat cu cauza lor.

În fiecare an, zeci de persoane au protestat. Anul acesta, numărul va fi mai mic, din cauza pandemiei. Însă oamenii încearcă în continuare să tragă un semnal de alarmă.

Evenimentul “Un deceniu de luptă” este organizat de Asociația Comunitară a Romilor din Coastei și Căși sociale ACUM!. Este dedicat comemorării a 10 ani de la evacuarea de pe str. Coastei și mutarea forțată în Pata Rât a 350 de persoane de etnie romă.

Spre regretul nostru, a trebuit să adaptăm inițiativa noastră la condițiile restricțiilor legate de pandemia Covid-19. Din păcate, nu putem fi împreună cu toți susținătorii la acțiunile stradale pe care le vom derula pe 17.12.2020.

Vă invităm să urmăriți și să distribuiți pe Facebook mesajele anti-evacuare, anti-rasiste și pentru dreptate locativă. Le vom transmite live pe Facebook din diverse locații ale Clujului în această zi între orele 11.00-17.00. Se transmit de pe fosta str. Coastei, în fața primăriei, la casele modulare și pe str. Cantonului din Pata Rât.

Dacă doriți, puteți trimite mesaje pe aceeași cale cu #stopevacuarilorfortate”, spun organizatorii protestului.

Dezbatere „Un deceniu de luptă”

De asemenea, va fi organizată și o dezbatere online.

Dezbaterea publică online Un deceniu de luptă este organizată de Căși sociale ACUM!. Se comemorează 10 ani de la evacuarea de pe str. Coastei și mutarea forțată în Pata Rât a 350 de persoane de etnie romă.

Ea aduce laolaltă activiste și activiști care militează pentru diverse cauze socio-politice. Aceștia, de-a lungul ultimului deceniu, au contribuit la mișcarea antirasistă pentru dreptate locativă din Cluj.

Momentul organizării acestei discuții constituie o provocare imediată pentru noi toți. Cum ne (re)organizăm mai departe urmărind cauzele noastre socio-economice într-un context politic dominat de o dreaptă unită anti-socială și o alianță extremistă conservatoare”, arată organizatorii.

Articolul precedentGeorge Simion a anunțat propunerea de premier a AUR, după consultările de la Cotroceni. Mai vrea și ministerul Educației
Articolul următorCurtea de Apel a decis: La evenimentele religioase pot participa si persoanele care nu sunt din localitate